1Z0-060 practice exam

Free Download the Most Update Geekcert Oracle 1Z0-060 Brain Dumps

Do not worry about your Oracle Database Hotest 1Z0-060 pdf exam preparation? Hand over your problems to Geekcert in change of the Oracle Database Jan 14,2022 Hotest 1Z0-060 pdf dumps Upgrade to Oracle Database 12c certifications! Geekcert provides the latest Oracle Oracle Database Latest 1Z0-060 vce exam preparation materials with PDF and VCEs. We Geekcert guarantees you passing Oracle Database Latest 1Z0-060 pdf exam for sure.

Geekcert 1Z0-060 certification dumps : oracle, ibm and many more. Geekcert provides you the easiest way to pass your 1Z0-060 certification exam. Geekcert free certification 1Z0-060 exam | Geekcert practice 1Z0-060 exams | Geekcert test 1Z0-060 questions. Geekcert- reliable 1Z0-060 certifications expert on 1Z0-060 exam study guide providing.

We Geekcert has our own expert team. They selected and published the latest 1Z0-060 preparation materials from Oracle Official Exam-Center: https://www.geekcert.com/1Z0-060.html

The following are the 1Z0-060 free dumps. Go through and check the validity and accuracy of our 1Z0-060 dumps.Real questions from 1Z0-060 free dumps. Download demo of 1Z0-060 dumps to check the validity.

Question 1:

Which two statements are true about the use of the procedures listed in the v$sysaux_occupants.move_procedure column? (Choose two.)

A. The procedures may be used for some components to relocate component data to the SYSAUX tablespace from its current tablespace.

B. The procedures may be used for some components to relocate component data from the SYSAUX tablespace to another tablespace.

C. All the components may be moved into SYSAUX tablespace.

D. All the components may be moved from the SYSAUX tablespace.

Correct Answer: AB

References: http://www.dba-oracle.com/t_v_sysaux_contents_tips.htm


Question 2:

Which statement is true about Oracle Net Listener?

A. It acts as the listening endpoint for the Oracle database instance for all local and non-local user connections.

B. A single listener can service only one database instance and multiple remote client connections.

C. Service registration with the listener is performed by the listener registration process (LREG) process of each database instance.

D. The listener.ora configuration file must be configured with one or more listening protocol addresses to allow remote users to connect to a database instance.

E. The listener.ora configuration file must be located in the ORACLE_HOME/network/admin directory.

Correct Answer: C


Question 3:

An Automatic Database Diagnostic Monitor (ADDM) finding in your production database reports that the shared pool is inadequately sized. You diagnose that this is due to the different kinds of workloads and this occurs only during peak hours. The following are the parameter settings for the database instance:

You want to balance the memory between the System Global Area (SGA) components depending on the workload. Which option would solve this problem?

A. setting the PGA_AGGREGATE_TARGET parameter to 200M and the SGA_MAX_SIZE parameter to 400M

B. setting the MEMORY_TARGET and SGA_MAX_SIZE parameters to 400M

C. setting the SGA_TARGET parameter to 300M

D. setting the SGA_MAX_SIZE parameter to 400M

Correct Answer: C


Question 4:

Your multitenant container (CDB) containing three pluggable databases (PDBs) is running in ARCHIVELOG mode. You find that the SYSAUX tablespace is corrupted in the root container.

The steps to recover the tablespace are as follows:

1.

Mount the CDB.

2.

Close all the PDBs.

3.

Open the database.

4.

Apply the archive redo logs.

5.

Restore the data file.

6.

Take the SYSAUX tablespace offline.

7.

Place the SYSAUX tablespace online.

8.

Open all the PDBs with RESETLOGS.

9.

Open the database with RESETLOGS.

10.

Execute the command SHUTDOWN ABORT.

Which option identifies the correct sequence to recover the SYSAUX tablespace?

A. 6, 5, 4, 7

B. 10, 1, 2, 5, 8

C. 10, 1, 2, 5, 4, 9, 8

D. 10, 1, 5, 8, 10

Correct Answer: A

RMAN> ALTER TABLESPACE sysaux OFFLINE IMMEDIATE;

RMAN> RESTORE TABLESPACE sysaux;

RMAN> RECOVER TABLESPACE sysaux;

RMAN> ALTER TABLESPACE sysaux ONLINE;

*

Example:

While evaluating the 12c beta3 I was not able to do the recover while testing “all pdb files lost”.

Cannot close the pdb as the system datafile was missing…

So only option to recover was:

Shutdown cdb (10)

startup mount; (1)

restore pluggable database

recover pluggable database

alter database open;

alter pluggable database name open;

Oracle support says: You should be able to close the pdb and restore/recover the system tablespace of PDB.

*

Inconsistent backups are usually created by taking online database backups. You can also make an inconsistent backup by backing up data files while a database is closed, either:

/ Immediately after the crash of an Oracle instance (or, in an Oracle RAC configuration, all instances) / After shutting down the database using SHUTDOWN ABORT

Inconsistent backups are only useful if the database is in ARCHIVELOG mode and all archived redo logs created since the backup are available.

* Open the database with the RESETLOGS option after finishing recovery: SQL> ALTER DATABASE OPEN RESETLOGS;


Question 5:

Which three are direct benefits of the multiprocess, multithreaded architecture of Oracle Database 12c when it is enabled?

A. Reduced logical I/O

B. Reduced virtual memory utilization

C. Improved parallel Execution performance

D. Improved Serial Execution performance

E. Reduced physical I/O

F. Reduced CPU utilization

Correct Answer: BCF

* Multiprocess and Multithreaded Oracle Database Systems

Multiprocess Oracle Database (also called multiuser Oracle Database) uses several processes to run different parts of the Oracle Database code and additional Oracle processes for the users–either one process for each connected user or one or more processes shared by multiple users. Most databases are multiuser because a primary advantage of a database is managing data needed by multiple users simultaneously.

Each process in a database instance performs a specific job. By dividing the work of the database and applications into several processes, multiple users and applications can connect to an instance simultaneously while the system gives good performance.

* In previous releases, Oracle processes did not run as threads on UNIX and Linux systems. Starting in Oracle Database 12c, the multithreaded Oracle Database model enables Oracle processes to execute as operating system threads in separate address spaces.


Question 6:

You notice that the performance of your production 24/7 Oracle 12c database significantly degraded. Sometimes you are not able to connect to the instance because it hangs. You do not want to restart the database instance.

How can you detect the cause of the degraded performance?

A. Enable Memory Access Mode, which reads performance data from SGA.

B. Use emergency monitoring to fetch data directly from SGA analysis.

C. Run Automatic Database Diagnostic Monitor (ADDM) to fetch information from the latest Automatic Workload Repository (AWR) snapshots.

D. Use Active Session History (ASH) data and hang analysis in regular performance monitoring.

E. Run ADDM in diagnostic mode.

Correct Answer: B


Question 7:

In your multitenant container database (CDB) containing pluggable databases (PDB), users complain about performance degradation.

How does real-time Automatic Database Diagnostic Monitor (ADDM) check performance degradation and provide solutions?

A. It collects data from SGA and compares it with a preserved snapshot.

B. It collects data from SGA, analyzes it, and provides a report.

C. It collects data from SGA and compares it with the latest snapshot.

D. It collects data from both SGA and PGA, analyzes it, and provides a report.

Correct Answer: B

Note:

*

The multitenant architecture enables an Oracle database to function as a multitenant container database (CDB) that includes zero, one, or many customer-created pluggable databases (PDBs). A PDB is a portable collection of schemas, schema objects, and nonschema objects that appears to an Oracle Net client as a non-CDB. All Oracle databases before Oracle Database 12c were non-CDBs.

*

The System Global Area (SGA) is a group of shared memory areas that are dedicated to an Oracle “instance” (an instance is your database programs and RAM).

*

The PGA (Program or Process Global Area) is a memory area (RAM) that stores data and control information for a single process.


Question 8:

Examine the following steps of privilege analysis for checking and revoking excessive, unused privileges granted to users:

1.

Create a policy to capture the privilege used by a user for privilege analysis.

2.

Generate a report with the data captured for a specified privilege capture.

3.

Start analyzing the data captured by the policy.

4.

Revoke the unused privileges.

5.

Compare the used and unused privileges\’ lists.

6.

Stop analyzing the data.

Identify the correct sequence of steps.

A. 1, 3, 5, 6, 2, 4

B. 1, 3, 6, 2, 5, 4

C. 1, 3, 2, 5, 6, 4

D. 1, 3, 2, 5, 6, 4

E. 1, 3, 5, 2, 6, 4

Correct Answer: B

1. Create a policy to capture the privilege used by a user for privilege analysis.

3. Start analyzing the data captured by the policy.

6. Stop analyzing the data.

2. Generate a report with the data captured for a specified privilege capture.

5. Compare the used and unused privileges\’ lists.

4. Revoke the unused privileges.


Question 9:

Your database is running an ARCHIVELOG mode.

The following parameters are set in your database instance:

Which statement is true about the archived redo log files?

A. They are created only in the location specified by the LOG_ARCHIVE_DEST_1 parameter.

B. They are created only in the Fast Recovery Area because configuring the DB_RECOVERY_FILE_DEST and DB_RECOVERY_FILE_DEST_SIZE parameters automatically enables flashback for the database.

C. They are created in the location specified by the LOG_ARCHIVE_DEST_1 parameter and in the default location $ORACLE_HOME/dbs/arch.

D. They are created in the location specified by the LOG_ARCHIVE_DEST_1 parameter and in the location specified by the DB_RECOVERY_FILE_DEST parameter.

Correct Answer: A

You can choose to archive redo logs to a single destination or to multiple destinations.

Destinations can be local–within the local file system or an Oracle Automatic Storage Management (Oracle ASM) disk group–or remote (on a standby database). When you archive to multiple destinations, a copy of each filled redo log file is

written to each destination. These redundant copies help ensure that archived logs are always available in the event of a failure at one of the destinations. To archive to only a single destination, specify that destination using the

LOG_ARCHIVE_DEST and LOG_ARCHIVE_DUPLEX_DEST initialization parameters.

ARCHIVE_DEST initialization parameter. To archive to multiple destinations, you can choose to archive to two or more locations using the LOG_ARCHIVE_DEST_n initialization parameters, or to archive only to a primary and secondary

destination using the LOG_ARCHIVE_DEST and LOG_ARCHIVE_DUPLEX_DEST initialization parameters.


Question 10:

Which three functions are performed by the SQL Tuning Advisor?

A. Building and implementing SQL profiles

B. Recommending the optimization of materialized views

C. Checking query objects for missing and stale statistics

D. Recommending bitmap, function-based, and B-tree indexes

E. Recommending the restructuring of SQL queries that are using bad plans

Correct Answer: ACE

The SQL Tuning Advisor takes one or more SQL statements as an input and invokes the Automatic Tuning Optimizer to perform SQL tuning on the statements. The output of the SQL Tuning Advisor is in the form of an advice or recommendations, along with a rationale for each recommendation and its expected benefit. The recommendation relates to collection of statistics on objects (C), creation of new indexes, restructuring of the SQL statement (E), or creation of a SQL profile (A). You can choose to accept the recommendation to complete the tuning of the SQL statements.


Question 11:

Examine the following command:

ALTER SYSTEM SET enable_ddl_logging=FALSE;

Which statement is true?

A. None of the data definition language (DDL) statements are logged in the trace file.

B. Only DDL commands that resulted in errors are logged in the alert log file.

C. A new log.xml file that contains the DDL statements is created, and the DDL command details are removed from the alert log file.

D. Only DDL commands that resulted in the creation of new database files are logged.

Correct Answer: A

ENABLE_DDL_LOGGING enables or disables the writing of a subset of data definition language (DDL) statements to a DDL alert log.

The DDL log is a file that has the same format and basic behavior as the alert log, but it only contains the DDL statements issued by the database. The DDL log is created only for the RDBMS component and only if the ENABLE_DDL_LOGGING initialization parameter is set to true. When this parameter is set to false, DDL statements are not included in any log.


Question 12:

Identify two valid options for adding a pluggable database (PDB) to an existing multitenant container database (CDB). (Choose two.)

A. Use the CREATE PLUGGABLE DATABASE statement to create a PDB using the files from the SEED.

B. Use the CREATE DATABASE … ENABLE PLUGGABLE DATABASE statement to provision a PDB by copying file from the SEED.

C. Use the DBMS_PDB package to clone an existing PDB.

D. Use the DBMS_PDB package to plug an Oracle 12c non-CDB database into an existing CDB.

E. Use the DBMS_PDB package to plug an Oracle 11g Release 2 (11.2.0.3.0) non-CDB database into an existing CDB.

Correct Answer: AD


Question 13:

Your database supports a DSS workload that involves the execution of complex queries: Currently, the library cache contains the ideal workload for analysis. You want to analyze some of the queries for an application that are cached in the library cache.

What must you do to receive recommendations about the efficient use of indexes and materialized views to improve query performance?

A. Create a SQL Tuning Set (STS) that contains the queries cached in the library cache and run the SQL Tuning Advisor (STA) on the workload captured in the STS.

B. Run the Automatic Workload Repository (AWR) report.

C. Create an STS that contains the queries cached in the library cache and run the SQL Performance Analyzer (SPA) on the workload captured in the STS.

D. Create an STS that contains the queries cached in the library cache and run the SQL Access Advisor on the workload captured in the STS.

E. Run the Automatic Database Diagnostic Monitor (ADDM).

Correct Answer: D

*

SQL Access Advisor is primarily responsible for making schema modification recommendations, such as adding or dropping indexes and materialized views. SQL Tuning Advisor makes other types of recommendations, such as creating SQL profiles and restructuring SQL statements.

*

The query optimizer can also help you tune SQL statements. By using SQL Tuning Advisor and SQL Access Advisor, you can invoke the query optimizer in advisory mode to examine a SQL statement or set of statements and determine how to improve their efficiency. SQL Tuning Advisor and SQL Access Advisor can make various recommendations, such as creating SQL profiles, restructuring SQL statements, creating additional indexes or materialized views, and refreshing optimizer statistics.

Note:

*

Decision support system (DSS) workload

*

The library cache is a shared pool memory structure that stores executable SQL and PL/SQL code. This cache contains the shared SQL and PL/SQL areas and control structures such as locks and library cache handles.


Question 14:

The following parameters are set for your Oracle 12c database instance:

You want to manage the SQL plan evolution task manually. Examine the following steps:

1.

Set the evolve task parameters.

2.

Create the evolve task by using the DBMS_SPM.CREATE_EVOLVE_TASK function.

3.

Implement the recommendations in the task by using the DBMS_SPM.IMPLEMENT_EVOLVE_TASK function.

4.

Execute the evolve task by using the DBMS_SPM.EXECUTE_EVOLVE_TASK function.

5.

Report the task outcome by using the DBMS_SPM.REPORT_EVOLVE_TASK function.

Identify the correct sequence of steps:

A. 2, 4, 5

B. 2, 1, 4, 3, 5

C. 1, 2, 3, 4, 5

D. 1, 2, 4, 5

Correct Answer: B

* Evolving SQL Plan Baselines

2. Create the evolve task by using the DBMS_SPM.CREATE_EVOLVE_TASK function.

This function creates an advisor task to prepare the plan evolution of one or more plans for a specified SQL statement. The input parameters can be a SQL handle, plan name or a list of plan names, time limit, task name, and description.

1. Set the evolve task parameters.

SET_EVOLVE_TASK_PARAMETER

This function updates the value of an evolve task parameter. In this release, the only valid parameter is TIME_LIMIT.

4. Execute the evolve task by using the DBMS_SPM.EXECUTE_EVOLVE_TASK function.

This function executes an evolution task. The input parameters can be the task name, execution name, and execution description. If not specified, the advisor generates the name, which is returned by the function.

3: IMPLEMENT_EVOLVE_TASK

This function implements all recommendations for an evolve task. Essentially, this function is equivalent to using ACCEPT_SQL_PLAN_BASELINE for all recommended plans. Input parameters include task name, plan name, owner name,

and execution name.

5. Report the task outcome by using the DBMS_SPM_EVOLVE_TASK function.

This function displays the results of an evolve task as a CLOB. Input parameters include the task name and section of the report to include.


Question 15:

Examine this command:

SQL > exec DBMS_STATS.SET_TABLE_PREFS (\’SH\’, \’CUSTOMERS\’, \’PUBLISH\’, \’false\’);

Which three statements are true about the effect of this command? (Choose three.)

A. Statistics collection is not done for the CUSTOMERS table when schema stats are gathered.

B. Statistics collection is not done for the CUSTOMERS table when database stats are gathered.

C. Any existing statistics for the CUSTOMERS table are still available to the optimizer at parse time.

D. Statistics gathered on the CUSTOMERS table when schema stats are gathered are stored as pending statistics.

E. Statistics gathered on the CUSTOMERS table when database stats are gathered are stored as pending statistics.

Correct Answer: CDE

*

SET_TABLE_PREFS Procedure

This procedure is used to set the statistics preferences of the specified table in the specified schema.

*

Example: Using Pending Statistics

Assume many modifications have been made to the employees table since the last time statistics were gathered. To ensure that the cost-based optimizer is still picking the best plan, statistics should be gathered once again; however, the

user is concerned that new statistics will cause the optimizer to choose bad plans when the current ones are acceptable. The user can do the following:

EXEC DBMS_STATS.SET_TABLE_PREFS(\’hr\’, \’employees\’, \’PUBLISH\’, \’false\’);

By setting the employees tables publish preference to FALSE, any statistics gather from now on will not be automatically published. The newly gathered statistics will be marked as pending.